Should I stay or should I go? Strategije izbora kratkoročnih i dugoročnih partnera

Prof. dr. sc. Meri Tadinac od 1985. godine radi na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nositeljica je kolegija iz područja biološke i evolucijske psihologije te kliničke neuropsihologije na svim razinama studija. Bila je aktivno uključena u niz znanstvenih projekata iz područja psihologije te interdisciplinarnih, a njezini glavni znanstveni interesi uključuju istraživanje bioloških korelata ličnosti i temperamenta, lateralizacije funkcija mozgovnih hemisfera, psiholoških čimbenika zdravlja i bolesti u okviru biopsihosocijalnog modela i darvinovske medicine te preferencija pri izboru partnera u kontekstu dugoročnih i kratkoročnih veza. Objavila je dvije autorske knjige te jednu kao urednica, 4 poglavlja u knjigama te više od 80 znanstvenih i stručnih radova.

Saznajte više

20 godina Mračne trijade: retrospektiva, perspektiva i prospektiva

Anja Wertag je znanstvena suradnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Više od 15 godina istražuje mračne crte ličnosti, na kojima je i doktorirala 2015. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je 20-tak znanstvenih radova na temu mračnih crta ličnosti, te sudjelovala na 50-tak znanstvenih skupova diljem svijeta, za što je dobila stipendije European Association of Personality Psychology te International Society for Study of Individual Differences. Prije točno 20 godina, Paulhus i Williams (2002) predložili su koncept Mračne trijade kako bi rasvijetlili nalaze istraživanja o osobama koje su socijalno odbojne, no njihovo ponašanje se ne može svrstati izvan normalnog raspona funkcioniranja. Tri crte ličnosti su se pokazale najizraženijima: makijavelizam, narcizam i psihopatija.

Saznajte više

Radionica- „Dobar, bolji, sebi najgori“

Armela Gradac je integrativni psihoterapeut odn.savjetodavni terapeut za djecu i adolescente, članica Saveza psihoterapeuta Hrvatske (SPUH) te nositeljica Europskog certifikata iz dječje i adolescentne integrativne psihoterapije. U svom savjetodavnom radu susreće se većinom s učenicima i studentima, radeći u svom savjetovalištu i tijekom proteklog iskustva u Centru za mlade i jednoj zagrebačkoj gimnaziji, gdje se sudjelovala na projektima vezanim za mentalno zdravlje mladih i vodila radionice s tom dobnom skupinom. Radionica će pokušati dati odgovor na pitanje, koja je razlika između izvrsnosti i perfekcionizma. Mladi ljudi se često pitaju, što je loše u tome da je netko izvrstan student, učenik, stručnjak?

Saznajte više

Rad na sebi počinje radom na vlastitim mislima

Predstavljamo dr. sc. Maju Miljanović, stručnu savjetodavnu psihologinju s različitim iskustvima u radu s djecom, adolescentima i odraslima. Vodit će radionicu kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) s ciljem usvajanja zdravijih obrazaca mišljenja. Radionica nosi ime „Rad na sebi počinje radom na vlastitim mislima“ te joj je cilj naučiti „produbljivati“ svoje misli kako bi došli do svojih bazičnih vjerovanja koji djeluju kao filteri kroz koje gledamo cijeli svijet. Negativna i nerealistična bazična vjerovanja stvaraju negativne i nerealistične misli, ali primjenom tehnika za mijenjanje vjerovanja ona disfunkcionalna mogu postati funkcionalna. Upravo tako mijenjanjem svojim misli možemo promijeniti i vlastiti mozak!

Saznajte više

Zamisli da si… školski psiholog

Predstavljamo vam Ivanu Delač, profesoricu psihologije i diplomiranu psihologinju u zvanju mentora koja je ujedno i dobitnica nagrade za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike 2019./2020. Profesorica će voditi radionicu "Zamisli da si... školski psiholog" u kojoj razbija mitove i stereotipe o poslu školskog psihologa te kroz konkretne primjere iz prakse, uz vašu pomoć, objašnjava što doista znači biti školski psiholog. Više informacija o prof. Delač možete pronaći na drugoj slici, a za više informacija o temi, pridružite se Psihoziju u svibnju!

Saznajte više

„Djecu ipak ne donosi roda – važnost spolnog odgoja i edukacije adolescenata.“

Predstavljamo vam Gordanu Keresteš, ovogodišnju moderatoricu okruglog stola koji će se održati na Psihoziju pod nazivom „Djecu ipak ne donosi roda – važnost spolnog odgoja i edukacije adolescenata.“

Saznajte više

„Djecu ipak ne donosi roda – važnost spolnog odgoja i edukacije adolescenata.“

Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

Saznajte više

„Djecu ipak ne donosi roda – važnost spolnog odgoja i edukacije adolescenata.“

Drago nam je predstaviti ovogodišnju sudionicu okruglog stola - doc. dr. sc. Brunu Profacu. Doc. dr. sc. Bruna Profaca je klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a studirala je i doktorirala upravo na FFZG-u! Veselimo se njenom sudjelovanju i doprinosu iz kliničke perspektive, a vi? :)

Saznajte više

Prava Formula

Dolazi nam Ivana Car iz Prave Formule! Bivša studentica Filozofskog, a u Pravoj formuli radi kao konzultantica za razvoj ljudskih potencijala. Na Psihoziju će nas uvesti u nešto sasvim novo - radionica procjene kompetencija pod inovacijskim okriljem Prave formule. Zero Gravity Leadership digitalna je ozbiljna igra koja procjenjuje vaše liderske sposobnosti. Imat ćete prilike svojim vodstvom spasiti svijet - kako ćete se snaći? :)

Saznajte više

Zašto smo takvi kakvi jesmo?

Predstavljamo Tomislava Kuljiša, terapeuta, osnivača IPD Centra te utemeljitelja i ravnatelja škole Integralne tjelesne psihoterapije. Na ovogodišnjem Psihoziju vodit će radionicu „Zašto smo takvi kakvi jesmo?“ koja istražuje načine na koje su nas iskustva iz prvih godina života našu neurofiziologiju te naše nesvjesno. Radionica će govoriti o konceptu tijelouma koji upravlja našim funkcioniranjem, a sastoji se od neurofiziologije i nesvjesnog jednog pojedinca. Taj dio se formira kroz najranija iskustva sa svijetom prije zaživljenja eksplicitne memorije, odnosno sjećanja te ostaje u nama u obliku implicitne memorije i vodi nas u ljubavnim, ali i u drugim odnosima. Cilj ove radionice je spoznati kako su naša najranija iskustva oblikovala naš autonomni živčani sustav te kako se kroz terapijski rad mogu promijeniti nepoželjna funkcioniranja koja nisu pod utjecajem svjesne volje.

Saznajte više

Mentalni trening

Predstavljamo Sandru Župarić, Dajanu Čopec i Leu Dogan, tri psihologinje i mentalne trenerice koje zajedno rade u Mentalnom Treningu. Svojim radom svakodnevno nastoje pružiti podršku sportašima i nesportašima svih uzrasta, primarno u područjima upravljanja emocijama, unaprjeđenja fokusa i održavanja motivacije, ali i u svim drugim područjima koja će svakome pomoći da postane najbolja verzija sebe. Na ovogodišnjem Psihoziju održat će radionicu „Treniraj MENTALNO poput velikih sportaša!“ u kojoj će se sudionici upoznati s time kako naše tijelo reagira na pritisak i stresne situacije i što se tada događaju s fokusom, emocijama i samopouzdanjem. Sudionici će imati priliku upoznati se sa specifičnim tehnikama za postizanje optimalnog stanja, unaprjeđenje fokusa i usmjeravanje na sadašnjost, a imat ćete priliku vidjeti i kako se te tehnike mogu trenirati korištenjem tehnologije.

Saznajte više